“Διαβήτης κύησης” Oμιλία της Δρ. Γ. Αργυρακοπούλου στο Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.

Posted on Updated on

Δείτε εδώ  ολόκληρη την ομιλία της Δρ. Γ. Αργυρακοπούλου σχετικά με το θέμα του Διαβήτη Κύησης και τις διαστάσεις που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια. Η Δρ Αργυρακοπουλου μίλησε μετά απο εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Νίκου Τεντολούρη στα πλαίσια του κύκλου εκπειδευτικών μαθημάτων του Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.Screen Shot 2017-03-30 at 17.34.28

 

Διαβήτης και Εγκυμοσύνη

Posted on Updated on

iatriko3_17Συμβουλές από το IATRIKOKENTRO.GR της Δρ. Γιούλη Αργυρακοπούλου, Ιατρός Παθολόγος, Συνεργάτης Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (Δ/ντής: Καθηγητής Σ. Α. Ράπτης) & Ιατρείου Διαβητολογικών Εγκύων της ΓΑΙΑ,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Posted on

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Η κύρια και κοινή διαταραχή σε όλες τις μορφές διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία, δηλαδή οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.

Διακρίνεται στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, στο διαβήτη κυήσεως και σε άλλους ειδικούς, σπάνιους τύπους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 30/11/14.

IMG_6505 copy

 

Σακχαρώδης Διαβήτης

Posted on Updated on

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία (υψηλή τιμή σακχάρου στο αίμα) που οφείλεται σε διαταραχή της έκκρισης της ή/και της δράσης της ινσουλίνης (αυξημένη αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη). Συνυπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεινών, οφειλόμενα σε διαταραχή της δράσης της ινσουλίνης.

Στα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνονται η πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απώλεια βάρους και η θόλωση της όρασης. Μπορεί, επίσης, να παρατηρηθεί ευπάθεια σε λοιμώξεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι ένας διαβητικός ασθενής μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα.

Η χρόνια υπεργλυκαιμία συνδυάζεται με σοβαρές επιπλοκές από όργανα στόχους όπως οι οφθαλμοί, οι νεφροί, τα αγγεία και το νευρικό σύστημα. Σε αυτές περιλαμβάνεται η νεφροπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε τύφλωση, η περιφερική και αυτόνομη νευροπάθεια, συνέπεια της οποίας είναι τα διαβητικά έλκη των άκρων ποδών και οι ακρωτηριασμοί, τα συμπτώματα από το καρδιαγγειακό και γαστρενετρικό σύστημα, και η σεξουαλική δυλειτουργία. Επιπλέον, οι διαβητικοί ασθενείς έχουν αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου.