Σακχαρώδης Διαβήτης

Posted on Updated on

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία (υψηλή τιμή σακχάρου στο αίμα) που οφείλεται σε διαταραχή της έκκρισης της ή/και της δράσης της ινσουλίνης (αυξημένη αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη). Συνυπάρχει διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεινών, οφειλόμενα σε διαταραχή της δράσης της ινσουλίνης.

Στα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνονται η πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απώλεια βάρους και η θόλωση της όρασης. Μπορεί, επίσης, να παρατηρηθεί ευπάθεια σε λοιμώξεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι ένας διαβητικός ασθενής μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα.

Η χρόνια υπεργλυκαιμία συνδυάζεται με σοβαρές επιπλοκές από όργανα στόχους όπως οι οφθαλμοί, οι νεφροί, τα αγγεία και το νευρικό σύστημα. Σε αυτές περιλαμβάνεται η νεφροπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε τύφλωση, η περιφερική και αυτόνομη νευροπάθεια, συνέπεια της οποίας είναι τα διαβητικά έλκη των άκρων ποδών και οι ακρωτηριασμοί, τα συμπτώματα από το καρδιαγγειακό και γαστρενετρικό σύστημα, και η σεξουαλική δυλειτουργία. Επιπλέον, οι διαβητικοί ασθενείς έχουν αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s